هدف از راه اندازی این وب سایت آموزشی، کمک کردن به علاقه مندان به یادگیری علم الکترونیک و میکروکنترلر بوده بخصوص دانش آموزان و دانشجویان که برای پیدا کردن مطلب مورد نظر خود سایتهای گوناگونی را جستجو میکنند که در نهایت به هدف خود نمی رسند، در این وب سایت سعی براین است که آموزش از پایه شروع شود. در ادامه با مثالهای نحوه استفاده از قطعات الکترونیک و عیب یابی آنها آموزش داده خواهد شد. همچنین پروژه های برای آموزش قرار داده شده است.
اسماعیل بخش زاد محمودی
09118315058
09336485452
09373054607
09390617786
telegram.me/Electronic_iran کانال
Esmail_bakhshzad@yahoo.com esmail2bakhshzad@gmail.com
محافظ تمام دیجیتال هوشمند وسایل برقی ( یخچال و فریزر- صوتی تصویری-کامپیوتر )
منبع تغذیه 0-32 ولت 0-5 آمپر قابل افزایش تا 0-20 آمپر (Power supply 0-5A 0-20A)
مدار کنترل کننده هوشمند تپ چنجر ترانس قدرت 63 کیلو ولت سه فاز
هشدار دهنده نشت گاز شهری و دود همراه با قطع خودکار گاز و برق
محافظت از سطح ولتاژ شارژ- جریان شارژ و دمای باطری های UPS تا 200 آمپر
محافظت و کنترل حد جریان سه فاز 0-200 آمپر در سه رنج کاری
کنترل و راه اندازی سروموتورهای الکتریکی و موتور DC و موتور ﭘله ای
قفل الکترونیکی هوشمند توسط تاچ لمسی (Touch Screen)
تابلوی روان با ماتریس 32*8 ارسال پیام متنی از طریق کامپیوتر
طراحی و ساخت فانکشن ژنراتور با کنترل لمسی توسط (Touch Screen)
محافظت و کنترل ولتاژ و جریان خروجی از مدار AC / DC
کنترل دور موتورهای الکتریکی و اعمال موج PWM و از طرق رابط تاچ ﭘد و LCDگرافیکی (Touch Screen)
پروژه مدار آشکارساز نشت گازمتان و گاز بوتان و LPG سنسور MQ
پروژه کنترل و محافظت دیجیتال ولتاژ
پروژه منبع تغذیهDigital 0-42V 5A
ولتمتر و آمپرمتر دیجیتال با AVR
برنامه نویسی میکروکنترلر 52 & 8051
مدار مبدل آنالوگ به دیجیتال ADC
کاربرد تراشه TTL 74HC573 در تابلو روان LED
مبدل آنالوگ به دیجیتال ADC میکرو کنترل AVR
کاربرد تراشه TTL74541 در ولتمتر دیجیتال با AVR
کاربرد تراشه رگلاتور ولتاژ LM723
تقویت کننده تفاضلی Single Operational Amplifier
استفاده از ترانزیستور برای سویچ کردن Switching Transistor
برنامه راه اندازی موتور پله ای Stop Motor
گذرگاه ارتباط دو سیمه میکرو کنترلر AVR – SPI
www.powerengineering.blogfa.com
الکترونیک مقدماتی
الکترونیک صنعتی
میکرو الکترونیک AVR
برنامه نویسی Assembl
1.پروژه آزمایشگر میکروکنترلر 8051-52
2.پروژه آزمایشگر میکروکنترلر PIC
3.پروژه ساعت RTC با میکرو 8051
4.محافظ تمام دیجیتال هوشمند AVR
5.پروژه LED-Stopper 7x20میکرو AVR
6.پروژه Digital Clock LED 32x8 AVR
7.پروژه Digital Voltmeter-Ammeter
8.پروژه منبع تغذیه Digital Power Supply 0-42V 5A
9.پروژه کنترل و محافظت دیجیتال ولتاژ خروجی AC/DC
10.پروژه ساعت دیجیتال RTC با AVR
11.پروژه مدار آشکارساز نشت گازمتان و گاز بوتان و LPG سنسور MQ
13.محافظت و کنترل ولتاژ و جریان خروجی از مدار AC / DC
14.طراحی و ساخت فانکشن ژنراتور با کنترل لمسی توسط (Touch Screen)
15.تابلوی روان با ماتریس 32*8 ارسال پیام متنی از طریق کامپیوتر
16.قفل الکترونیکی هوشمند توسط تاچ لمسی (Touch Screen)
17.کنترل و راه اندازی سروموتورهای الکتریکی و موتور DC و موتور ﭘله ای
18.محافظت و کنترل حد جریان سه فاز 0-200 آمپر در سه رنج کاری
19.محافظت از سطح ولتاژ شارژ- جریان شارژ و دمای باطری های UPS تا 200 آمپر
20. پروژه کنترل دور و زاویه چرخش موتور های گیربکس دار
21. محافظ ولتاژ برق شهر تایمر دار 30 آمپری
22.هشدار دهنده نشت گاز شهری و دود همراه با قطع خودکار گاز و برق
23. مدار کنترل کننده هوشمند تپ چنجر ترانس قدرت 63 کیلو ولت سه فاز
24. منبع تغذیه 0-32 ولت 0-5 آمپر قابل افزایش تا 0-20 آمپر (Power supply 0-5A 0-20A)
25. محافظ تمام دیجیتال هوشمند وسایل برقی ( یخچال و فریزر- صوتی تصویری-کامپیوتر )
1. مقالات در رابطه با سیستم های دیجتال و اطلاعاتی مفید در رابطه با Multimedia Card (MMC – SD)
2. مقالات در رابطه با آموزش میکروکنترلر AVR و PIC و8051-52 و...
دانلود نرم افزارهای کاربردی
1.نرم افزارهای برای میکروکنترلر 8051
2.نرم افزارهای برای میکروکنترلر PIC
3.نرم افزارهای برای میکروکنترلر AVR
ساعت
در این راهنما بخشهای مختلف سخت افزاری و نرم افزاری مدار از جمله شرح عملکرد و قطعات بکار رفته شده و همچنین آموزش برنامه نوشته شده آورده شده :
سوال: مداری را طراحی کنید که در آن از میکروکنترلر 8051 بعنوان نمایشگر سرعت موتور DC برحسب RPM دور بر دقیقه استفاده شده باشد. برای محاسبه سرعت موتور مجاز به استفاده از یک اینکدر با پالس مشخص که در برنامه نوشته شده قابل تغییر نیز می باشد و همچنین یک فرستنده ،گیرنده مادون قرمز بعنوان سنسور آشکار ساز پالس این اینکدر استفاده شده باشد. میکروکنترلر AT89C51 از روی پالس موجود روی گیرنده مادون قرمز تعداد دور موتور در دقیقه را به دست آورده و سپس روی 3 عدد 7Segment نشان دهد. دورهای بزرگتر از هزار با ممیز نشان داده شود 9.99 و کوچکترین رقم آن حذف شود.
ملزومات:
مدار برنامه خواسته شده (Proteus 8.5 Professional):
میکروکنترلر 8051 بعنوان کنترل کننده اصلی مدار و پردازنده استفاده شده، برای کارکرد صحیح این میکرو یک مدار ریست خارجی Reset می توان به آن اضافه نمود که شامل خازن C3 به ظرفیت 10uF و 16V مقاومت R1 به مقدار 8.2KΩ و میکروسئویچ فشاری SW1 هست استفاده نمود. مدار ریست یا همان بازنشانی میکرو که هنگام هنگ کردن احتمالی یا برای از سرگیری برنامه از خط اول مورد استفاده قرار می گیرد. (برای ریست کردن توسط کاربر)
مدار نوسان ساز خارجی:
برای کاهش نویز از آن استفاده شده البته فیوز بیت های میکرو در هنگام پروگرام کردن باید سوزانده شوند در حالت نوسان ساز خارجی. لازم بذکر است که می شود از نوسان ساز RC استفاده نمود البته در مکان های پر نویز بهتر است از کریستال استفاده شود. C1-C2 دوعدد خازن عدسی 30PF هستند
پایه های تغذیه و نوسان ساز میکرو پایه 40 به +5V و پایه 20 GND
دیود فرستنده گیرنده مادون قرمز IR:
سنسور مادون قرمز یا IR چیست ؟
این سنسور که شکل ظاهری آن شبیه به یک LED می باشد و تقریبا همان ساختار LED را دارد با این تفاوت که نور آن مادون قرمز می باشد. این سنسور به طور کلی به دو دسته تقسیم می شود که یکی فرستنده و یکی گیرنده می باشد. از سنسور IR استفاده های زیادی می شود که از جمله ی آن استفاده در انکودرهای نوری می باشد!
شمارشگر نوری اپتو کانتر Optocounter :
. برای اندازه گیری سرعت چرخش محور موتور معمولاً از روش دور شماری استفاده می کنیم. این عمل با استفاده از صفحه سوراخ دار به نام انکدر که به انتهای محور موتور متصل می شود و یک شمارشگر نوری اپتو کانتر Optocounter انجام می گیرد. موتور های انکدر دار را می توان به سهولت در بازار یافت. در اینگونه موتور ها شفت از قسمت انتهایی بیرون آمده و انکدر به آن متصل شده است. شمارشگر نوری نیز از یک دیود فرستنده و یک دیود یا ترانزیستور گیرنده مادون قرمز تشکیل شده است. این شمارشگر نوری باید طوری قرار گیرد که شکافهای موجود روی انکدر در حال چرخش به طور صحیح از مقابل شکاف ارسال و دریافت پرتو مادون قرمز موجود روی شمارشگر نوری عبور کند و در غیر این صورت نمی توان عمل تولید پالس و شمارش را به درستی انجام داد. شکل زیر چگونگی اتصال پایه های شمارشگر نوری و نمای ظاهری آن را نشان می دهد:
زمانی که پرتو مادون قرمز از فرستنده به گیرنده می رسد ترانزیستور نوری نشان داده شده در شکل به اشباع می رود. هنگامی که جسمی بین شکاف و شمارشگر نوری قرار می گیرد و مانع رسیدن پرتو به ترانزیستور گیرنده می شود، ترانزیستور به حالت قطع می رود و درنتیجه پایه Int میکرو به حالت صفر منطقی رفته و یک پالس ثبت می شود. به این ترتیب با چرخش انکدر و عبور شکافهای روی آن از مقابل شکافهای شمارشگر نوری یک قطاری از پالس مربعی در پایه موردنظر ایجاد می شود. فرکانس این موج مربعی با سرعت چرخش محور رابطه مستقیم دارد. تنها کاری که باید انجام داد در مدت زمانی معین شمارش تعداد پالسهای تولید شده در خروجی شمارشگر نوری است به این ترتیب می توان سرعت چرخش محور را که معمولا برحسب انکدر ها متفاوت است برای مثال می توان می توان سرعت چرخش محور را که معمولا برحسب دور بر دقیقه RPM یا دور بر ثانیه RPS محاسبه نمود و بدست آورد.
تعداد شیارها روی انکدر ها متفاوت است برای مثال می توانید انکدر های با چند ده تا چندصد شیار را بسته به دقت کاری که انجام می دهیم انتخاب کنید. حال بعنوان مثال فرض کنید در موتوری با اینکدر 60 شیار در مدت یک دقیقه 1200 پالس شمارش شده است. با توجه به اینکه در هر دور 60 پالس تولید شده است نتیجه میگیریم که این موتور با سرعت 20RPS درحال چرخش است.
باوجود این همان طور که گفته شد سرعت موتور برحسب RPMهمان 1200 است روش محاسبه سرعت برای انکدر هایی با سوراخهای متفاوت نیز بر همین ترتیب خواهد بود هر چقدر شیار های روی انکدر بیشتر باشند ثبت سرعت با دقت بالاتری محاثبه میشود ، با اطلاع از موقعیت و سرعت فعلی موتور می توان از PWM برای افزایش یا کاهش سرعت استفاده کرد که در نهایت آنرا به مقدار مطلوب رساند. در شکل زیر تصویری از یک موتور بهمراه انکدر نصب شده بر روی MOTOR آورده شده است:
نحوه وصل پایه های تراشه فرستنده گیرنده مادون قرمز هر مدلی خریداری نمودید بر روی آن تصاویر کشیده شده دقت کنید ممکن فرق داشته باشد پایه های آن
ساختمان سون سگمنت:
هر seven segment از ۷ LED برای نمایش اعداد و ۱ LED برای نمایش نمایش نقطه اعشار تشکیل شده seven segment در. رنگ ها و ابعاد مختلف عرضه شده. برای کاهش تعداد سیم های سون کلیه پایه های آند یا کاتد LED های داخلی را به هم وصل می کنند. به سون سگمنت های که پایه کاتد LED های داخلی به هم وصل هستند، seven segment کاتد مشترک می گویند. و به سون سگمنت های که پایه آند LED های داخلی به هم وصل هستند، seven segment آند مشترک می گویند.
ساختمان سون سگمنت:
همان گونه که در شکل بالا ملاحظه می کنید. پایه مشترک seven segment کاتد مشترک، به منفی منبع تغذیه مدار وصل می شود. و پایه مشترک seven segment آند مشترک، به مثبت منبع تغذیه مدار وصل می شود. جهت محافظت از سوختن در برابر روشن شدن تک کاراکتری میشود از یک مقاومت 33 اهم جهت محدود کردن جریان کشیده شده در پایه مشترک استفاده نمود
طریقه آزمایش سون سگمنت:
برای راه اندازی seven segment شما باید یک برق DC به LED های سون سگمنت متصل نماید. ولی برای روشن کردن هر LED این نکته را باید بدانید که دقیقا همان ولتاژی را باید به آن اعمال کنید که نیاز دارد.
مثلا: LED که با ولتاژ ۲.۲ کار می کند، اگر ولتاژ ۲.۳ به آن وصل نماید به علت عبور جریان غیر مجاز خواهد سوخت. معمولا یک مقاومت با LED سری شده، تا اضافه ولتاژ بر روی مقاومت باشد. بعضی از طراحان غیر حرفه ای فقط یک مقاومت به پایه مشترک seven segment وصل می کنند. ولی این کار باعث نا هماهنگ شدن نور seven segment می شود. با توجه به ولتاژ پورت میکرو هر دو راه حل را آزمایش کنید.
مثلا: هر گاه seven segment عدد ۱ را به نمایش در می آورد، پر نور تر از زمانی خواهد بود، که عدد ۸ را به نمایش در می آورد. برای راه اندازی صحیح هر سون سگمنت شما به ۸ عدد مقاومت با مقدار مناسب نیاز دارید.
کنترل و نمایش رقم سون سگمنت به روش مالتی پلکسر : Multiplexer
برای کاهش پورت در هنگام کار با سون سگمنتی که دارای رقم های بیشتری برای نمایش اعداد بزرگتر می باشد معمولا از این روش استفاده می شود در این روش هر بار فقط برای چند ثانیه یکی از سه سون سگمنت روشن میشود سپس خاموش شده رقم بعدی روشن میشود در این پروژه از سه رقم سون سگمنت بعوان مثال برای 20mS میلی ثانیه یکی روشن و دوتای دیگر خاموش می باشند این فرآیند تکرار میشود تا تمام سونسگمنت ها روشن شوند و رقم ها بصورت کامل نمایش داده شودند بعنوان مثال عدد 123 را در نظر بگیرید ابتدا از راست عدد 3 نمایش داده شده سپس 20 میلی ثانیه روشن باقی خواهد ماند تا چشم ما تصویرش را ثبت کند در حافظه ما سپس 3 خاموش می شود عدد 2 در پورت خروجی بار شده و بروی سون سگمنت نمایش داده شده باز به مدت 20 میلی ثانیه سپس خاموش شده و عدد 1 نمایش داده میشود همانند بالا این روند مرتباً تکرار میشود تا چشم انسان آنرا بصورت کامل و باهم ببیند و تشخیص ندهد که پیوسته نیست دقیقا همانند لامپ کاتد تلویزیون و یا تولید دوربین و سینما عمل می کند.
وظیفه کنترل و خاموش روشن شدن سون سگمنت ها توسط پورتهای خروجی میکرو ترانزیستورهای Q1 تا Q3 می باشد
توجه: اگر شما این پروژه را با زبانهای برنامه نویسی و یا اینکه تراشه های میکروکنترلری دیگری مورد نیاز داشته باشید، می توانید از طریق بخش سفارش پروژه اقدام نمایید.
برنامه اسمبلی برای 8051
نکته: آموزش طراحی و برنامه نویسی تراشه میکروکنترلر 8051 به زبان اسمبلی Assembl و توضیح خط به خط برنامه به همراه پروژه برای شما ارسال خواهد شد نمونه ای از بخش های این فایل راهنما در شکل ها آورده شده است:
راهنمای کامل و گزارشکار آماده و تایپ شده در Microsoft Office Word
(( سفارش پروژه ))
برای سفارش این برنامه با همین شکل و اجزاء و یا تغییر برنامه مورد نظر به دلخواه خود می توانید از روش های زیر اقدام نمائید، کد سفارش پروژه را ارسال کنید:
هزینه طراحی: SMS-> 0911 831 50 58
کد سفارش پروژه: 101p27
سفارش پروژه >>> Project-esisis.com/Contentبرای ارتباط با مدیر سایت از لینکهای زیر استفاده کنید
آدرس کانال سایت در تلگرام : www.telegram.me/Electronic_iran
آیدی جهت ارتباط در تلگرام: @Electronic_iran
تمام حقوق این وب سایت و مطالب آن متعلق به بزرگترین وب سایت آموزش الکترونیک می باشد و هرگونه کپی برداری از مطالب آن فقط با ذکر منبع مجاز است
Copyright © 2012 , project-esisis.com